Skip to main content

Toch ‘Galdere’ in ’t Raodhoes

Het artikel in de Blerickse krant over het stoppen van het 'Galdere' als evenement heeft Paul Knorr en Marcel Schuurmans doen besluiten om in een afgeslankte vorm het feest een tweede leven te geven. De datum is vrijdagavond 22 februari en de aanvang is 20.11 uur. 

De entree voor de editie van 2019 is € 6,50. Hiervoor krijgen bezoekers twee consumptiebonnen en een eetbon voor een broodje frikandel of kroket. De voorverkoopavond is donderdag 14 februari in 't Raodhoes. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunt u kaarten kopen. Daarna is het mogelijk kaarten aan de bar te kopen. 

Onderstaand artikel heeft in de Blerickse krant van 5 december 2018 gestaan. 

Geen ‘Galdere’ meer in ’t Raodhoes

De organisatie van het jaarlijkse meezingfestijn ‘Galdere’ heeft besloten om te stoppen met hun editie in ’t Raodhoes. Ze gaan wel door met hun activiteiten bij verpleeghuizen in de gemeente. Tijd voor een gesprek met de initiatiefnemers Piet Welles en Wiel Janssen.

We ontmoeten de heren in ’t Raodhoes. De plek waar de laatste jaren een week voor de dolle dagen voluit werd ‘gegalderd’. De oorsprong gaat echter veel verder terug. “We zijn in 2004 begonnen met het draaien van oude en bekende carnavalsnummers in het verpleeghuis in de Tollenstraat. Destijds noemden we het ‘Welk liedje wilt geej huure?’. Heel klein en provisorisch zijn we van start gegaan. Met gebruik van de versterker van het verpleeghuis en desktop computer”, vertelt Wiel. “We hadden allemaal cd’s bij ons en handmatig moesten we de coupletten en refreinen een voor een projecteren. Echter de dankbaarheid van de aanwezigen was groot”, zegt Piet.

Het kon dan ook niet uitblijven dat er een vervolg kwam op dit initiatief. Het duurde wel nog even voordat het een openbaar toegankelijke activiteit werd. Piet: “Op de verjaardag van Wiel in 2006 kregen wij de vraag gesteld om dit te organiseren voor een groter publiek. Hier moesten we natuurlijk wel even over nadenken.” Het nadenken duurde niet lang. “Op de terugweg naar huis van mijn verjaardag is Piet meteen bij Grilzz (Royal Irene) naar binnen gegaan om een datum vast te leggen. Toen was er geen weg meer terug”, aldus Wiel.

De heren bedachten de nieuwe naam ‘Galdere’. Er werden flyers gemaakt met een groot vraagteken en de datum 29 december erop. De carnaval van 2008 viel zo vroeg dat de heren besloten het meezingfeest eind december te organiseren. Het was meteen een succes. In 2011 vond het ‘Galdere’ voor het eerst in ’t Raodhoes plaats. “In eerste instantie wilde we aan de vooravond van het ‘prins inhaole’ zitten. We hebben dat twee keer geprobeerd, maar hebben in 2015 besloten te verhuizen naar de vrijdagavond”, vertelt Piet.

Het aantal bezoekers is de laatste jaren stabiel gebleven. Volgens beide heren zijn de echte ‘Galderaers’ echter met een vergrootglas te zoeken. Mensen willen voornamelijk een leuke avond en kunnen kletsen. Wiel: “Het werd ons gewoon te veel. We organiseren de activiteit met z’n tweeën en merken dat het veel tijd kost. We hebben de laatste jaren verschillende initiatieven genomen om meer draagvlak te krijgen voor het evenement. Denk aan de ‘Galdere-(s)träöt’, winnende liedjes van Blerick en Venlo laten optreden en de opname van een videoclip.” Piet vult aan: “Met pijn in ons hart hebben we besloten om in 2019 geen ‘Galdere’ te organiseren in ’t Raodhoes. We gaan wel door met het bezoeken van zorglocaties in de gemeente met al onze liedjes en teksten uit Blerick, Venlo en Tegelen. De Blerickse bevolking roepen we vooral op om te blijven ‘Galdere’ onder de douche.”

Hay Wilders van ’t Raodhoes vindt het jammer, maar heeft begrip voor het besluit. “Ik kan alleen maar de wens uitspreken dat er nieuwe ‘Vastelaovesgekken’ opstaan die een dergelijk concept, misschien wat kleinschaliger, oppakken. Zo blijven al die liedjes levendig. Maar bovenal wil ik Piet en Wiel bedanken voor hun inzet, enthousiasme en het plezier dat zij mensen brengen met hun ‘gegalder’. Ik ben blij dat zij niet helemaal stoppen.”