03-12: 75 jaar Bevrijding Blerick

Inwoners van de Ruijsstraat zaten samen in kelders op 3 December 1944 in spanning en angst de gebeurtenissen af te wachten van de bevrijding. Het zal 10 uur in de morgen zijn geweest dat men muziek hoorde spelen.

Enkele mannen uit de kelders gingen polshoogte nemen.Tot hun verbazing zagen zij over de straat een peloton Schotten lopen in volle uitrusting met voorop een doedelzak spelende soldaat met op zijn hoofd geen helm maar een Schotse baret met pluim. De slag om Blerick die in de nacht van 2 op 3 december plaatsvond wordt ook wel de "The perfect Battle of Blerick" genoemd. Om 16.00 uur was Blerick bevrijd en konden de aanwezige burgers de bevrijders van harte begroeten. De burgers keerden daarop snel terug in de schuilkelders, immers de beschietingen van de Duitsers vanuit Venlo hielden aan. De nog aanwezige Blerickse bevolking werd geheel geëvacueerd. Men bleef de hele winter op de evacuatieadressen tot 1 maart 1945 toen ook Venlo was bevrijd.

 Oproep aan de inwoners van Blerick: VLAG UIT OP 3 DECEMBER

blerick 3dec

 Programma 3 December 2019

  • 19.00 uur H.Mis in de Antoniuskerk
  • 19.30 uur Santa Fe met haar oude legervoertuigen en doedelzakspelers van Murrayfield’s Regiment 42 ND Black Wath vertrekken vanaf kruising Antonuislaan/Venrayseweg ( bij appartementgegebouw Fort Michel) naar het Blericks oorlogsmonument voor de Antoniuskerk, via de Antoniuslaan.
  • 19.45 uur. Kranslegging door burgemeester Antoin Scholten en vertegenwoordigers van Wijkoverleg Blerick,Dorpsraad Hout-Blerick,Dorpsraad Boekend en Blericks Bevrijdingscomité.
  • 20.15 uur. Bevrijngsconcert door Harmonie St.Caecilia Blerick en de oorlogsfilm “De gevolgen van de 2e Wereldoorlog van Venlo en Blerick” van Huub Smets.

Toegang is gratis
Kaarten voor het concert en film zijn tot 30 november gratis af te halen bij ‘t Raodhoes, Antoniusplein Blerick. LET OP: Er nog naar maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar.